خبر یزد

آخرين مطالب

اولین بانوی پهلوان ایران کیست؟ | «نشان 3 کشتی» و «حق صلوات» از آن پهلوان سمیرا ورزشی

اولین بانوی پهلوان ایران کیست؟ | «نشان 3 کشتی» و «حق صلوات» از آن پهلوان سمیرا
  بزرگنمايي:

خبر یزد - : وقتی صحبت از پهلوان می‌شود، مردانی تنومند با جثه‌هایی قوی در ذهنمان متبادر می‌شود که در حال میل زدن در گود زورخانه‌اند. کمتر کسی به ذهنش می‌آید که یک بانو هم پهلوان باشد و صاحب «نشان 3 کشتی»! به مناسبت 17شوال و روز پهلوان و ورزش زورخانه‌ای سراغ نخستین بانوی پهلوان ایرانی رفتیم که «حق صلوات» در زورخانه دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سمیرا کاظمی فرد، این بانوی 42 ساله در حال حاضر راهنمای تور گردشگری و محقق و مؤلف کتاب در حوزه ورزش باستانی است. با این حال هر جمعه خودش را به ابن بابویه شهرری می رساند تا علاوه بر زیارت مزار جهان پهلوان تختی، خدمتگزار نیازمندان در دارالایتام این منطقه باشد. در ادامه بخش‌هایی از صحبت های او را مرور می کنیم.

خبر یزد

آموختن از تختی برایم لذت‌بخش است در کودکی به ورزش به ویژه فوتبال علاقه زیادی داشتم و گاهی به همراه عموهایم برای تماشای فوتبال به استادیوم می‌رفتیم. همان سال ها یک بار که برای دیدار اقوام به شهرستان ملایر رفته بودیم، از نزدیک ورزش کردن یکی از اقوام را که باستانی کار بود دیدم و برای من جالب بود. از آقای مظفر جوکار در باره این ورزش و حرکات زورخانه ای پرسیدم. پاسخ‌های او باعث شد با جهان‌پهلوان تختی آشنا شده و بعدها که خواندن و نوشتن را در مدرسه آموختم بیشتر در مورد این پهلوان تحقیق کرده و از خوبی‌ها و ویژگی‌های او آگاهی پیدا کنم. همین جرقه ای شد تا پیگر اتفاقاتی شوم که شاید هرکسی پیگیرش نبود. مثلا از دوران نوجوانی به مدت 27سال هر جمعه و بدون وقفه سر مزار جهان پهلوان تختی و «آسد حسن شجاعت» معروف به سیدحسن رزاز می رفتم. رزاز یکی از بزرگترین پهلوانان دوره قاجار بود و به نوعی قهرمان بین المللی محسوب می‌شد که حتی در عراق هم مورد احترام بود. به دلیل اراداتی که به پهلوان تختی دارم با تعداد زیادی از بزرگان حیطه ورزش باستانی کشتی و زورخانه آشنا شدم.

خبر یزد

ورود به گود، به شرط بوسیدن جای‌ پای بزرگان گود مکان مقدسی است؛ اینکه هر کسی به خودش اجازه ورود به گود را بدهد بی‌احترامی به آن است. وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم ،به ویژه دوره‌های قبل از سال 1320، می‌بینیم که افرادی بودند مانند «علی کیان‌تاژ» که شاگرد «حاج محمدصادق بلورفروش» بوده و 3 سال تلاش می‌کند تا رخصت ورود به گود بگیرد. اما استاد از او می‌خواهد باز هم صبر کند در حالی کیان‌تاژ از بزرگان این ورزش باستانی و مورد احترام مردم بوده. با این اوصاف من چگونه می‌توانم به خود اجازه ورود به گود را بدهم. ما باید آداب زورخانه را همان طور که از نسل‌های قبل به ما رسیده رعایت کنیم. من بعد از گذشت سال‌ها هنوز به خود اجازه ورود به گود را نداده‌ام و اگر روزی این‌ اجازه را به خود بدهم برای بوسیدن جای پای بزرگان و خواندن نماز حاجت است. ناگفته نماند من هر وقت می خواهم وارد زورخانه شوم به احترام این مکان مقدس، چادر سر می‌کنم.

خبر یزد

لذت تحقیق در حوزه ورزش باستانی از سال 82 به طور جدی به تحقیق در مورد کشتی پرداختم. در آن زمان با نویسنده کتاب «گنجینه علوم و فنون کشتی» مرحوم «ابوالقاسم رایگان تفرشی» که 640 فن کشتی را شرح می‌دهد، آشنا شدم. خواندن این کتاب حدود یک سال و نیم طول کشید و من توانستم کشتی را تا حد زیادی بشناسم. تحقیقات اصلی من در چند شاخه است: یکی ورزش باستانی و تاریخ کشتی، دو فنونی که در کشتی پهلوانی وجود دارد و تفاوت‌های آن با کشتی آزاد و فرنگی و سه فنون گمشده در کشتی که در قدیم استفاده می‌شد اما الان استفاده نمی‌شود و در نهایت زندگینامه پهلوانان که بسیار برای من ارزشمند است و زمان مخصوصی را به هر یک اختصاص می‌دهم.
تنها زن صاحب حق صلوات در زورخانه مبنای حق در سنت زورخانه به این شکل است که وقتی شاگردی وارد زورخانه می‌شود بعد از مدتی به تصمیم پیشکسوتان و بزرگان به او حقی داده می‌شود با عنوان «بر منکر علی لعنت». دومین حقی که به یک ورزشکار داده می‌شود «حق صلوات» است که بعد از چند سال ورزش به او اهدا می‌شود. بعد از حق صلوات «حق ضرب» است و در نهایت کشتی‌گیر به «حق زنگ» می‌رسد که بالاترین حق در زورخانه است. برای به دست آوردن این حق داشتن سجایای اخلاقی درست و پهلوان پایتخت بودن لازم است. اما من به این دلیل که اولین بانویی هستم که نشان درجه 3 پهلوانی را از پیشکسوتان و بزرگان کشتی کسب کرده‌ام، دارای حق صلوات هستم.
آن کس که باید ببیند می‌بیند ‌اگر کاری را انجام می‌دهم به دنبال مزد و پاداش آن نیستم. چون معتقدم آن کسی که باید ببیند می‌بیند و به موقع پاداشش را می‌دهد. همیشه سعی کرده‌ام کنار پیشکسوتان باشم و اگر توان حل مشکل یا مسئله ای را داشته باشم کوتاهی نکنم. گاهی اوقات هم پیش می‌آید که من به تنهایی توان حل آن مشکل را ندارم و آن را با کمک خیران و پیشکسوتان حل می‌کنیم. برای مثال یکی از ورزشکاران باستانی دچار بیماری شد و از نظر مالی در تنگنا بود، با پیگیری یکی از پیشکسوتان، این موضوع را به وزیر ورزش اطلاع دادیم و خوشبختانه تمام هزینه‌های بیمارستان این ورزشکار پرداخت شد.
بزرگان زورخانه ناشناس مانده‌اند کسانی مثل آقایان «سیدمحمدعلی مسجدحوزی»، «محمدباقر دراندرونی»، «اصغر نجار»، «سیدحسن شجاعت رزاز» و «محمدصادق بلورفروش» از بزرگان ورزش باستانی کشتی و زورخانه هستند. این‌ها در دورانی زندگی کرده‌اند که هیچ امکاناتی در اختیار نداشته‌اند اما این شرایط مانع آن‌ها نشده و توانسته‌اند پرچم ایران را به اهتزار درآورده و باعث افتخار ایران شوند. با این حال این افراد متاسفانه ناشناخته مانده‌اند و بسیاری از ورزشکاران آن‌ها را نمی‌شناسند. به نظر من باید این افراد الگوی نسل جوان باشند و جوانان ما از اخلاق و منش این بزرگان درس بگیرند.
کد خبر 939082 برچسب‌ها همشهری محله ورزش زنان ورزش بانوان تختی

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/715930/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ساخت ربات‌های بومی «آرش» و «مایا» برای درمان کودکان مبتلا به سرطان و اوتیسم

مورچه جهنمی؛ شکارچی مرگبار 113 میلیون ساله

انقلاب در خط حمله؛ تابستان شلوغ برای لیورپول

جای خالی عبدی برابر مس برای پرسپولیس

داور فینال لیگ قهرمانان آسیا مشخص شد

تسویه حساب یامال با پزشک سابق رئال

نفس راحت انریکه؛ دمبله به بازی آرسنال می‌رسد

جباری: برای قهرمان شدن باید بهتر شویم؛ لیگ برای ما مهم است

فاضلاب شهرهای میبد و ندوشن مهرماه امسال به بهره برداری می رسد

«زرتشتیان خود را مانند مسلمین ایران از یک خون دانسته‌اند»

پیام تسلیت وزیر ورزش در پی درگذشت پدر فوتبال گیلان

پیام تسلیت وزیر ورزش و جوانان در پی درگذشت پدر فوتبال گیلان و باشگاه ملوان

مرد آمریکایی با کمک اپل واچ از مرگ گریخت / سکته هنگام ورزش

قیمت منطقی هرکیلو لوبیا چیتی چند؟

گزارش به وزیر کار درخصوص نحوه و نوع چیدمان کالاها در بنادر

آخرین وضعیت نرخ سود بین بانکی

ارز تجاری ارزان‌تر شد/ کاهش 1000 تومانی حواله یورو

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

برگزاری نشست بررسی مسائل مربوط به پردیس بزرگ فرهنگی یزد

بابایی مدیرعامل چادرملو شد؛ عطایی: برکناری نه، خودم استعفا کردم

سارقان به عنف یک خانم در میبد دستگیر شدند

مسابقات بوکس جام پوریای ولی در مسیر ثبت در تقویم جهانی

رئیس اتحادیه کباب: چلوکباب‌های زیر 100 هزار تومان سرطان‌زاست

روز کم رمق بازار سکه و دلار

سفری جسورانه به دنیایی ورای اندرونی

نانولوله‌های تک‌جداره، شارژ سریع را به واقعیت تبدیل کردند

شاهکار فلیک و اینزاگی؛ نمایشی که یادمان نمی‌رود

پالایش نفت، پالایش ورزش را استارت می‌زند؟

آغاز اردوی تیم ملی هندبال در غیاب لژیونرها

فراری با طرحی خاص در گرندپری میامی

تهران و دبی میزبان دوره‌های متوالی و موفق داوری ISSF بودند

فرمول یک در مکزیک ماندگار شد

نصیری‌نژاد خبر داد: کوراش با 6 وزن در ناگویا

اعزام حجاج یزدی به مدینه از 20 اردیبهشت با پروازهای داخلی

نگاه ویژه وزارت نیرو به رفع مشکلات موجود در ناترازی آب و برق است

پیام تسلیت وزیر ورزش و جوانان در پی درگذشت پدر فوتبال گیلان و باشگاه ملوان بندرانزلی

ضرب‌آهنگ چوگان در نقش جهان

آمادگی شرکت بیمه دی برای پرداخت خسارت به بیمه گزاران بندر شهید رجایی/ بررسی و پرداخت خسارت در کمتر از 48 ساعت

خداحافظی ایران خودرو با فرانسوی ها؛ ایکاپ منحل شده است؟

ابطال کارت سوخت خودروهای فاقد بیمه شخص ثالث از ابتدای خرداد

پول‌های بلوکه‌شده ایران چقدر است؟

افزایش 40 درصدی هزینه‌های اجاره‌ نشینی

قیمت گوشی سقوط کرد

صحبت های دلنشین دکتر انوشه

تولید نسل جدید پانسمان‌ با ترکیب کورکومین و نانولوله‌های کربنی

پرسپولیس، سپاهان و گل‌گهر در صف خرید!

یامال مثل مسی بارسا را به دوش می‌کشد

دیگر نباید روی ایستگاهی از اینتر گل بخوریم!

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

ویکی پدیاجستجو